Dirk Ayelt Kooiman

(Amsterdam, 1946)

© Roeland Fossen

 

Biografie

1946 – 2018

Kooiman studeerde geschiedenis en filosofie in Amsterdam. De thematiek in Kooimans boeken is dan ook niet van een filosofische inslag ontbloot. In zijn oeuvre speelt verbeelding en werkelijkheid, vervreemding en identiteitsproblematiek een grote rol. Ook kunst, literatuur en muziek staan vaak centraal.

Kooiman werd tot schrijven aangezet door de kunstschilder Wim de Haan. In 1971 debuteerde hij met de verhalenbundel Manipulaties. De grote stilte (1975) werd bekroond met de Van der Hoogtprijs 1977. Kooimans grote doorbraak kwam in 1982 met de roman Montyn, het levensverhaal van de schilder Jan Montyn die in de oorlog collaboreerde. Er verscheen een Engelstalige en Duitstalige editie van het boek.

In 1974 richtte Kooiman samen met Thomas Graftdijk het literaire tijdschrift De Revisor op. Met onder anderen Doeschka Meijsing, Nicolaas Matsier en Frans Kellendonk behoorde Kooiman tot de zogenaamde Revisor-groep, ook wel aangeduid als de Academisten. Ze zetten zich af tegen realistische, anekdotische literatuur.

Dirk Ayelt Kooiman stierf in zijn woonplaats Amsterdam.