Freek de Jonge

(Westernieland, 1944)

© Leo van Velzen

 

Biografie

Freek de Jonge werd in geboren in het Groningse Westernieland en groeide op in Workum, Zaandam en Goes. Zijn vader was dominee. Toen De Jonge twaalf was stond hij voor het eerst op het podium in Zaandam.

De Jonge studeerde culturele antropologie en later Nederlands in Amsterdam en kwam via het Amsterdamsch Studenten Corps in contact met Bram Vermeulen.
Als Neerlands Hoop in Bange Dagen zetten zij vanaf 1969 het Nederlandse cabaret op zijn kop. Ze maakten furore met theater dat een mengeling van cabaret en rock ’n roll was. Neerlands Hoop werd het boegbeeld van de linkse beweging in Nederland. Tien jaar lang lieten ze alle concurrentie achter zich. In 1979 gingen De Jonge en Vermeulen uit elkaar en in 1980 vond De Jonges eerste solovoorstelling, De Komiek, plaats.

Freek de Jonge staat niet alleen als cabaretier op het toneel. Zo speelde hij de nar in King Lear bij het Nationaal Toneel. Tijdens het Theater Festival in 1994 speelde hij in de voorstelling Minetti, een stuk van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Begin jaren tachtig maakte Freek de Jonge met regisseur Jos Stelling de film De Illusionist, in 1986 verscheen De Jonges film De Kkkomediant.

Onder de naam Frits zong De Jonge liedjes met De Nits en brachten ze de cd Dankzij de Dijken uit. Op dit album staan onder andere Neerlands Hoop-klassiekers en een bijzondere Nederlandstalige versie van In the Dutch Mountains.

In 1995 werd hij in Vrij Nederland door zijn collega’s uitgeroepen tot de beste cabaretier in Nederland.
In 1997 stond De Jonge dertig jaar op het toneel. Met het theaterprogramma Gemeen Goed vierde hij zijn jubileum.
Onder de verzamelnaam De Grens maakte hij in 1999 tien voorstellingen. In deze voorstellingen liet De Jonge alle vormen van cabaret die hij sinds 1968 gemaakt heeft de revue passeren.

De Jonge is een fanatiek voetballer en golfer. Hij woont afwisselend in Nederland en in Frankrijk.