Jacques Tardi

(Valence, Frankrijk, 1946)

© Georges Seguin

 

Biografie

Als jongetje las Jacques Tardi veel strips en wilde al op jonge leeftijd striptekenaar worden.
Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Lyon en de l’École Les Arts Décoratifs in Parijs. Na die twee opleidingen begon hij te werken bij het striptijdschrift Pilote. Maar het samenwerken met anderen beviel Tardi niet, het liefst werkte hij alleen. Hij bleef dan ook niet lang bij Pilote werken.

De periode rond en tijdens de Eerste Wereldoorlog speelt een belangrijke rol in het werk van Tardi. Als klein kind was hij gefascineerd geraakt door de Eerste Wereldoorlog; zijn grootvader had gevochten in die oorlog en vertelde hem vaak gruwelijke verhalen.
Toch is Tardi niet geïnteresseerd in een bepaalde tijd van de geschiedenis, maar in de leefwereld van mensen. Tardi’s hoofdpersonen zijn bijna altijd mislukkingen. Kleine, lelijke en soms domme mensen die niet veel van het leven verwachten en weinig plezier hebben in hun bestaan.
De laatste jaren werkt Tardi liever naar bestaande romans en tekent hij steeds minder zelf bedachte strips. Een voorbeeld is de samenwerking met Daniel Pennac die leidde tot De verloedering.

Jacques Tardi is in Nederland vooral bekend geworden met Isabelle Avondrood en Celine’s reis naar het einde van de nacht.

Tardi’s werk valt te bewonderen in Galeria l’Escale, vlakbij de Eiffeltoren in Parijs.


Prijzen