Home
HomeNieuws ContactForeign rights
       
   
Tamara Drewe
 
 Kunst en Strips
Recensies
 
Posy Simmonds, 2009

Na Gemma Bovery verschijnt dit najaar een nieuwe graphic novel van Posy Simmonds. Tamara Drewe is gebaseerd op de klassieker Far from the madding crowd van Thomas Hardy. Het verhaal speelt zich af in 2006, wanneer de sexy Tamara in het huis gaat wonen van haar overleden moeder. Haar verschijning op het platteland doet nogal wat harten sneller kloppen. Onder andere dat van haar buurman Nicholas, auteur van politieromannetjes. Tamara ziet hem vooral als haar toyboy, maar de affaire loopt uit de hand en uiteindelijk heeft niemand de gebeurtenissen nog onder controle.


Recensies

Unicum (Guido, 1 maart 2010)
'De Britse illustratrice Posy Simmonds heeft op haar eentje een gloednieuw stripgenre bedacht, en ze beheerst dat zo duivels goed dat ze eigenlijk totaal heen concurrentie heeft. [...] Tamara Drewe is een doorleefd verhaal vol authentieke personages, schitterend getekend en nog ebter geschreven. Een boek dat niet-stripliefhebbers zal winnen voor het beeldverhaal en stripfreaks naadloos onderdompelt in de romanwereld. Een unium, kortom.'

Het neusje van de Engelse zalm (Knack, 2 december 2009)
'Weer mengt ze illustraties, tekst en strips tot een harmonisch geheel én een op en top actueel verhaal.'

Tamara Drewe (vtm.be, 30 november 2009)
'Het stripverhaal Tamara Drewe van de Britse Posy Simmonds (64) is ronduit schitterend. Over een getekende roman gesproken, een graphic novel, zo kan het ook. Sterker nog: zo moet het misschien wel. [...] Posy Simmonds verstaat als geen ander de kunst om een prachtig verhaal evenwichtig te vertellen. Met een perfect afgemeten verhouding tekst/tekeningen houdt ze de lezer heel dicht bij de les. Het is gewoon een spannende roman. Bij het lezen heb je het gevoel dat je naar een film zit te kijken. En onbewust probeer je als lezer de karakters van de al goed uitgewerkte figuren nog aan te vullen. Zo'n leeslust kunnen opwekken is meer dan gewoon vakwerk.
Als je in 2009 één strip moet gelezen hebben, dan is het toch wel Tamara Drewe van Posy Simmonds. Haast je naar de stripwinkel, het is bijna nieuwjaar.


Femme fatale (De Standaard der Letteren, 27 november 2009)
'Simmonds toont zich een een alerte observator van het hedendaagse Engeland.'

Literaire soap op niveau (BOEK, 15 november 2009)
'Posy Simmonds weet veel sfeer in haar tekeningen te brengen, ze weeft knap verschillende verhaallijnen door elkaar en ze heeft een subtiel gevoel voor de menselijke zwakheden. Daarom is Tamara Drewe precies wat het moet zijn: een lekkere literaire strip voor volwassenen.'