Home
HomeNieuws ContactForeign rights
       
   
Ziek van liefde
 
 Proza
Recensies
 
Ian McEwan, 1998

In Ziek van liefde sleept Ian McEwan de lezer onherroepelijk mee in het verhaal van Joe Rose, die toevallig betrokken raakt bij een tragisch ongeluk met een luchtballon.
Bij het ongeluk vindt een korte ontmoeting plaats tussen Rose en een zekere Jed Parry, die aanvankelijk niet meer lijkt te zijn dan een onschuldig incident.
Maar al spoedig blijkt uitgerekend deze ontmoeting het begin te zijn van een angstaanjagende nachtmerrie, die ten slotte leidt tot de totale ontwrichting van het leven van Rose en zijn vrouw.

Ziek van liefde is een bijzonder spannende roman over hoe een obsessionele, ziekelijke verliefdheid iemand kan veranderen in een levensgevaarlijke stalker.


Recensies

Het verhaal van een stalker (Judith Maassen, Elegance, 1 september 1998)
'De schrijver ontrafelt de ontstane verhoudingen tot op hun vezels en maakt zijn bizarre verhaal daarmee volstrekt geloofwaardig.'

Zand in de ogen (Ruud Meijer, Algemeen Dagblad, 19 juni 1998)
'McEwan beschrijft het drama, dat eindigt met de dood van een van de redders, adembenemend. De auteur sleurt de lezer mee door de velden, laat hem in ademnood komen, doet hem de touwen van de ballon vastgrijpen.'

De emotie komt voor de rede (Anthony Paul, Vrij Nederland, 25 oktober 1997)
'...meer dan meeslepend.'