Home
HomeNieuws ContactForeign rights
       
   
Boetekleed
 
 Proza
Recensies
 
Ian McEwan, 2002

Op de warmste dag van de zomer van 1935 is de dertienjarige Briony Tallis getuige van een merkwaardig schouwspel. Bij toeval ziet ze haar oudere zus Cecilia met haar jeugdvriend Robbie Turner in een wat ruzieachtige sfeer bij de fontein van hun landhuis staan. Plotseling trekt Cecilia haar jurk uit en stapt in haar ondergoed in de fontein terwijl Robbie toekijkt. Het is een gebeurtenis die Briony niet goed kan duiden. Als ze enige uren later opnieuw getuige is van een ontmoeting tussen de twee, ditmaal een nog schokkender confrontatie, is ze ervan overtuigd dat Robbie een gevaar vormt voor haar zuster.
Aan het eind van die dag wordt er een misdaad gepleegd waarvan Cecilia en Robbie - mede door de rijke verbeeldingskracht van Briony - het slachtoffer worden en die het leven van alledrie voorgoed zal veranderen.

Boetekleed, alom geprezen, is een aangrijpend liefdesverhaal en tegelijk een spannend en intrigerend boek over verlies van onschuld, schrijverschap, boetedoening en vergeving.
Recensies

Fascinerend (NL20, 24 oktober 2007)
'Een moment in de tijd dat de levens van verschillende mensen voorgoed zal veranderen, een situatie, een samenloop van omstandigheden, gevoed door jaloezie, of onwetendheid, of pure pech. Als geen ander weet schijver Ian McEwan dat in zijn romans zo fascinerend te vangen.'