Letterlust

Kees van Kooten ging samen met grafisch ontwerper Ewald Spieker op zoek naar de wortels van hun handschrift. Dit resulteerde in het boek Letterlust.

‘In de hoofdstad A. woon ik op zesentwintig passen afstand van typograaf Ewald Spieker. Telkens wanneer ik zijn atelier/bibliotheek/handzetterij/drukkerij/stanserij binnenstap, heeft deze Letterheer weer iets verrassends gedaan met het alfabet of een onderdeel daarvan.
Terwijl ik zijn eigenzinnig vormgegeven vondsten bewonder moet ik altijd denken aan het credo van beeldend kunstenaar César Domela: “ik houd mij niet bezig met de vormen van het leven, maar met het leven van de vormen.”
Vandaar dat ik, terwijl ik dit schrijf, op een krukje van multiplex ben gezeten; een door Spieker ontworpen en in elkaar gezette dubbele A.’
Kees van Kooten