Immense prestatie

‘Kevin Brooks heeft met Lucas over de onomkeerbaarheid van het noodlot en het nemen van verantwoordelijkhied een immense prestatie geleverd. Dit is het soort puberliteratuur waarmee bibliotheken vol zouden moeten staan.’
Onder de honderden titels voor adolescenten die jaarlijks verschijnen is het hard zoeken naar boeken met dat kleine beetje meer. Probleempulp is er genoeg, maar schrijvers die het verschil zien tussen een roman en een stappenplan voor het grotemensenleven, zijn zeldzaam.
Kevin Brooks is zo’n auteur. En hij heeft bakken vol van dat kleine beetje meer. Dat bewijst hij met zijn tweede jeugdroman Lucas, die nog beter is dan zijn vorig jaar verschenen en bejubelde debuut Martyn Big.
Na het lezen van Lucas is de eenzaamheid van het niet begrepen worden een zegen. En zelfs het diepste verdriet is iets om van te genieten.’

Pjotr van Lenteren, de Volkskrant.