Jacob Groot – Gelukkige Lippen

Zingen de stemmen van de popmuziek diepzinnig? In acht barokke, vindingrijke beschouwingen probeert Jacob Groot door te dringen tot haar verborgen agenda. Gelukkige lippen laat zich lezen als een mentale geschiedenis en een ongewone verhandeling over de alledaagse schoonheid van de muziek van Presley, The Beatles, David Bowie en vele anderen.

De essaybundel Gelukkige Lippen is een studie van manoeuvres van de zingende stem: over wat ze verhult door ons te verleiden. In acht barokke, vindingrijke beschouwingen probeert Groot door te dringen tot haar verborgen agenda. Hij luistert nauw: het onderscheid tussen hoge en lage cultuur verdwijnt daarbij. Aan de hand van een schlager schrijft hij een poëtica. Hij tast naar de begripsleer van de radio uit zijn kindertijd, mediteert over Presley, overhoort de Beatles, bidt met Bowie, droomt weg van de ideale muziek, en laat zich verlossen door een vrouwenstem.
Een aantal van deze essays verscheen eerder in De Revisor.