Pieter Geenen – De vooruitgang

Pieter Geenen debuteerde vorig jaar met zijn gebundelde strips uit Trouw, Het dagboek van Anton Dingeman. Nu is er opnieuw een bijzonder boek verschenen: De vooruitgang, een bundeling van waarheidsgetrouwe en hilarische afbeeldingen over de rigoreuze pogingen die in de vorige eeuw zijn gedaan om een betere wereld te scheppen en een betere mens. Eeuwige welvaart! Altijd vrede! Leve de vooruitgang!

In 1997 zag Pieter Geenen in een kasteel in Normandië een prachtig stripverhaal. Het was een meterslang wandkleed, in de stijl van het Tapijt van Bayeux, over de avonturen van de Noormannen in Frankrijk en Sicilië. Kort daarna ontdekte hij in een Franse supermarkt een serie tijdschriften met als onderwerp de 20e eeuw: pagina’s vol smakelijke foto’s, feitjes en namen. Zo groeide het idee om een reeks tekeningen te maken over de 20e eeuw.