Pluim van de maand

Roek de ridder van Catharina Valckx heeft de Pluim van de Maand ontvangen.

De Pluim van de Maand is een project van Bobo, Ouders van Nu, Leesgoed en de Utrechtse Kinderboekhandel en wordt uitgereikt aan het mooiste peuter- of kleuterboek.
Roek de ridder krijgt de Pluim van de Maand mei 2005.
Uit het juryrapport:
‘Wat staan ze prachtig tegenover elkaar, Roek met zijn irreële ridderideaal en de kalme bedachtzaamheid van Hendrik-Woef. Het is de verhouding Don Quichot en Sancho Panza ten voeten uit. Dit kostelijk verhaal krijgt een extra accent door de illustraties en let dan vooral op de gelaatsuitdrukkingen van Roek, Hendrik-Woef en de boze wolf. Je hebt geen woorden nodig om te begrijpen wat er in hun hoofden omgaat.
En laat het nu precies 400 jaar geleden zijn dat Don Quichot verscheen. Het zou me niet verwonderen als Catherina Valckx haar Roek de ridder als een hommage aan Cervantes bedoeld heeft. Vooruit, twee pluimen!’