Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven?

Waarom hebben Oostenrijkse en Duitse kunstenaars wel taferelen uit onze Tachtigjarige Oorlog geschilderd, en Rembrandt, Vermeer of Frans Hals nooit? Waarom hebben Schiller en Goethe boeken en toneelstukken over de Opstand tegen Spanje geschreven, en Nederlandse auteurs amper?

Eind jaren tachtig maakte Jan Blokker met zijn gezin een reis langs een aantal locaties die een rol speelden in de vaderlandse geschiedenis: Den Briel, Nieuwpoort, de Mookerhei en Heiligerlee, plaatsen die vier eeuwen geleden strategische knooppunten waren in de strijd om de vrijheid. Een mooie reis waar later door de familie nog vaak aan werd gerefereerd als de ‘Tocht van de Tachtigjarige Oorlog’.
Van die tocht heeft Blokker nu op zijn unieke wijze verslag gedaan en fotograaf Eddy Posthuma de Boer maakte prachtige foto’s.
Waar is de Tachtigjarige Oorlog gebleven? bevat een uitgebreide reisbeschrijving, inclusief plattegronden, foto’s en gedenkwaardige data en brengt in kaart wat nog rest van deze hoogtijdagen uit onze vaderlandse geschiedenis.
Jan Blokker (1927) heeft een belangrijk stempel gedrukt op de journalistiek, film en literatuur. Hij was jarenlang filmrecensent en werd later adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij won journalistieke, literaire, film- en televisieprijzen, maar is vooral bekend door zijn columns in de Volkskrant. Bij De Harmonie verschenen tot nu toe dertien titels van Jan Blokker, van Ben ik eigenlijk wel links genoeg (1974) tot en met De afrekening (2003).