De ondergang van Amsterdam

Het zesde boek van graphic novelist Guido van Driel, De ondergang van Amsterdam is verschenen. Van Driel werkt o.a. als illustrator voor het NRC Handelsblad en Het Parool.

In het Rijksmuseum bewondert een zwarte jongeman het doek ‘Jeremiah treurend over de verwoesting van Jeruzalem’ van Rembrandt. Hij heet Titus en is in dienst van een aannemer die een oud pand renoveert. Op een dag vertelt zijn collega Robuuste Robbie hem dat hij ervan overtuigd is dat Amsterdam binnenkort door  de zee zal worden verzwolgen. ‘Het grondwater stijgt en dat komt omdat de zeespiegel stijgt. En de zeespiegel stijgt omdat de ijskappen smelten. En dat is weer het gevolg van het opwarmen van de aarde.’ Dan begint Titus aan een hallucinerende dooltocht door de stad waarin hij geconfronteerd wordt met zijn angsten en verlangens en hij tenslotte het schilderij  zal begrijpen, wanneer hij Amsterdam ten onder ziet gaan.