Tentoonstelling Van Kooten en De Bie: En wel hierom!

De overzichtstentoonstelling van 40 jaar Van Kooten & De Bie: Van Kooten en De Bie: En wel hierom! is tot en met zondag 4 november te zien in de blauwe zaal van de Beeld en Geluid experience te Hilversum.

De samenwerking tussen Kees van Kooten en Wim de Bie staat voor meer dan 40 jaar aan sketches, publicaties, taalvernieuwing (‘regelneef’ en ‘doemdenken’), liedjes, televisie- en radioprogramma’s. Alleen al daarom verdient het voormalig duo een overzichtstentoonstelling. Of, in de woorden van beroepsquerulant Cor van der Laak, één van de vele door Van Kooten en De Bie verzonnen typetjes: “En wel hierom!”.

En wel hierom!

En wel hierom! biedt een brede kijk op het oeuvre van een  televisieduo dat jarenlang op zondagavond de toon zette voor de publieke opinie op maandagochtend. Van Kooten en De Bie hebben zich in hun werk altijd bijzonder accuraat getoond in het duiden van maatschappelijke ontwikkelingen en trends zoals de opkomst van natuurgeneeswijzen (Beredien uut Wisp) en de koopkrachtige, vitale ouderen (krasse knarren). Met de Tegenpartij wist het duo in de jaren tachtig feilloos de vinger op de zere plekken van de maatschappij te leggen.

Het oeuvre van Van Kooten en De Bie leent zich om deze reden uitstekend voor het oproepen van tijdsbeelden. En wel hierom! toont daarom niet alleen heel veel materiaal van Van Kooten en De Bie zelf, maar ook de archiefbeelden die de historische en maatschappelijke context schetsen waarin de sketches ontstonden. Natuurlijk zijn er ook diverse attributen te bewonderen, onder meer de regenjas van De Vieze Man, de roze Positivopakken en het plaatsnaambord van Juinen.

Goedgekeurd door het Simplisties verbond!

Maud Keus, voormalig producer van de programma’s, treedt voor deze tentoonstelling op als gastconservator. Zij maakt een verrassende, nieuwe selectie uit het enorme aanbod. Guus van den Heuvel, eerder verantwoordelijk voor de decors, heeft de vormgeving van de tentoonstelling voor zijn rekening genomen. Kees van Kooten en Wim de Bie zijn als adviseurs bij de ontwikkeling van de tentoonstelling betrokken geweest. De realisatie van deze tentoonstelling is mede te danken aan de financiële steun van de BankGiro Loterij en de Mondriaan Stichting.

Voor meer informatie : www.beeldengeluid.nl