Bijna Nooit Judith Herzberg

Saskia van Schaik maakte een documentaire over Judith Herzberg waarin zij de drijfveren van de schrijfster belicht. Bijna Nooit Judith Herzberg wordt zondag 30 september uitgezonden om 23.15 uur bij de VPRO op Nederland 2.

Judith Herzberg houdt haar werk en haar priveleven streng gescheiden. Maar het is juist het persoonlijke in haar werk dat mensen aanspreekt. Ze schrijft over ogenschijnlijk kleine, dagelijkse onderwerpen en haar rake en verrassende observaties maken dat je als lezer meer van de schrijver wilt weten. Maar daar is Herzberg huiverig voor. “Het gaat om mijn werk, niet om mij.”

Saskia van Schaik maakte een portret met deze tegenstelling als inzet. De film toont het zoeken naar een aanpak die voor maker en onderwerp aanvaardvaar is. In dat zoeken worden drijfveren van de schrijver duidelijk. De film gaat in op de relatie tussen werk en leven en de emoties die het blootleggen van die relatie met zich mee brengt: hoe ver wil je of kun je gaan in het tonen van jezelf. Een onmodieuze vraag in deze tijd waarin iedereen zo open over alles lijkt te spreken.

Een film van Saskia van Schaik
Productie: Ilse van Huisstede