Jacob Groot – Billy Doper

Na de poëziebundels Zij Is Er en Heerlijkheid van Luchtmetaal komt dichter en essayist Jacob Groot met de roman Billy Doper. In een mix van genres worden alle mogelijke taalregisters bespeeld. Over de onzuiverheid van de liefde en de tucht van het genot.

Billy Doper past een jaar op een huis in de Parijse voorstad Meudon. Meeslepend wil hij leven, maar hij ontfermt zich over een kansarme Libanese immigrant en wordt hopeloos verliefde op het verdorven schoolmeisje Fille. Gedreven door de plicht ze te helpen, raakt hij verstrikt in een complot dat door niemand is beraamd maar gewoon voor hem klaarligt.
 
Billy’s dooltocht in de gordel van de Seine volgt het script van een uitzinnige film noir. Beurtelings jongensboek, filosofisch traktaat, slapstick en sekssoap, dringt Billy Doper diep door in het bewustzijn van het verlangen.
 
Jacob Groot debuteerde in 1970 als dichter onder het pseudoniem Jacob der Meistersänger. In 2004 verscheen zijn cultboek over popmuziek, Gelukkige lippen.