selexyz debuutprijs

A. el Baraka en Lernert Engelberts genomineerd voor de selexyz debuutprijs!

Op maandag 7 september wordt tijdens het jaarlijkse Manuscripta – de feestelijke opening van het boekenseizoen – in Amsterdam de selexyz debuutprijs 2009 uitgereikt. De jury heeft de vijf kanshebbers voor deze prestigieuze prijs bekend gemaakt. A. el Baraka en Lernert Engelberts behoren tot de genomineerde schrijvers van het beste literaire prozadebuut van 2009. Dit jaar zit oud-burgemeester van Rotterdam, Bram Peper, de zeskoppige deskundige jury voor.

 

A. el Baraka,De zorgstroom:

In haar verrassende prozadebuut De zorgstroom weet A. el Baraka haar personages met een paar rake zinnen neer te zetten. El Baraka gebruikt eenvoudige, beeldende woorden en een licht-absurdistische toon om haar hoofdpersonen tot leven te wekken. Ieder verhaal creëert zo een klein en waarachtig universum dat zich met volle kracht aandient en waarin mensen worden meegezogen door zorgen en problemen.

De pers over De zorgstroom

Het is zoals het is (Passionate, 1 december 2008)
‘Baraka roept wezenlijke vragen op, zonder te psychologiseren maar door deze te verbeelden. De verhalen zijn rauw, maar de stijl is zo helder en to the point dat je als lezer voelt dat er geen alternatief is voor wat de personages meemaken.’

 

Lernert Engelberts, Echte slechte mensen:

Lernert Engelberts schetst in de verhalenbundel Echte slechte mensen op trefzekere toon het verval van de mens. De filmische verhalen vormen tezamen een evenwichtige bundel, waarin Engelberts met veel humor de slechtheid van zijn personages toetst.

De pers over Echte slechte mensen

Echte slechte mensen (Vrij Nederland, 17 mei 2008)
‘Engelberts heeft een ontzettend sterk gevoel voor hoe mensen praten. Er is een verhaal bij waarin verschillende figuren steeds in een paar regels commentaar leveren op het leven van een meisje. Meesterlijk geeft hij hun gedachten weer. Niet door te noteren hoe mensen hóren te praten, maar hoe mensen echt praten. […] Simpel maar dichtbij en veelzeggend zijn zijn observaties.[…] Hier zit meer in het vat. Hup Lernert Engelberts!’

Meer informatie: http://www.selexyzdebuutprijs.nl/