Nieuwe poëzie

Er is nieuwe poëzie bij De Harmonie! In zijn bundel Het spook van de vrijheid gidst Erik Bindervoet de lezer door bloei en verval, en Kees van Kooten introduceert de poëzie van Billy Collins in Zo wordt u gelukkig. De nieuwe gedichten van Jacob Groot zijn gebundeld in Divina Noir.

Erik Bindervoet, Het spook van de vrijheid

In Het spook van de vrijheid gidst Erik Bindervoet de lezer door bloei en verval. Inspiratie vond hij onder andere bij de Spaans-Mexicaanse filmregisseur Luís Buñuel. Het spook van de vrijheid bevat drie cycli, ‘Pessoa in het Vondelpark’, ‘Toonladder naar de maan’ en ‘Scènes uit een vorig leven’ waarin Bindervoet op grillige, maar precieze wijze tegenstellingen toont en daarbij tot mooie ‘ugly’ poëzie komt.

 

Kees van Kooten, Zo wordt u gelukkig

Enkele jaren geleden raakte Kees van Kooten in de ban van de humoristische dichter Billy Collins (New York, 1941), recentelijk Poet Laureate van de Verenigde Staten. Kees van Kooten vertaalde en voorzag zesentwintig van zijn gedichten van uitgebreid en geestig commentaar, waarin hij niet alleen laat weten waarom de gedichten hem zo inspireerden, maar ook bepaalde vertaalkeuzes verklaart. Van Kooten hoopt met deze bundel ook de Nederlandse lezer gelukkig te maken; al is het maar voor de duur van één gedicht.

 

 

Jacob Groot, Divina Noir

De nieuwe gedichten van Jacob Groot komen voort uit de retrotijd van de teenager. Divina Noir is de naam die hij geeft aan het onbegrijpelijke dat hem omringt, laaft en inwijdt. Hij ontdekt de gekte van Artaud, de God van Bergman, de tover van Presley, het raadsel van het ik of de ander. Als een heropvoering van deze inwijding vindt de poëzie plaats. Divina Noir bevat geen terugblik maar spiegelt onze paradoxale staat van genade. ‘Want door vooruit te kijken terwijl je vertoeft waar je geweest bent zul je het zien: het wonder dat uitbleef.’