Lekker lezen in december: nieuwe vertalingen bij De Harmonie

De afgelopen tijd verschenen er bij De Harmonie vier nieuwe vertalingen: Als ik dat had geweten van Amanda Maxwell, Alles van Kevin Canty, Dag voor nacht van Frederick Reiken en Solar van Ian McEwan.

In de verhalenbundel Als ik dat had geweten zet de Nieuw-Zeelandse auteur Amanda Maxwell op komisch-aarzelende toon ongemakkelijke en absurde situaties neer. Het onhandig balanceren van haar personages tussen jeugd en volwassenheid weet zij precies te treffen.
 
Luister ook naar een fragment uit Als ik dat had geweten, voorgelezen door Amanda Maxwell.
 
‘Het bedwelmende proza van Maxwell, waar de hitte van het zuidelijk halfrond doorheen zindert, houdt je tot het laatst geboeid.’ – Algemeen Dagblad

‘Over vijf jaar kent iedereen Amanda Maxwell. Dat kan haast niet anders.’ VPRO Gids


Na de veelgeprezen verhalenbundel Waar het geld bleef komt Kevin Canty met de roman Alles.

 
Ieder jaar op 5 juli komen RL en June bij de rivier bij elkaar om de verjaardag van Taylor te vieren met een fles goede whisky. Taylor was de jeugdvriend van RL en de echtgenoot van June. Dit keer staan beide vrienden op een keerpunt in hun leven. June verklaart zich weduwe af en de cynische RL verlangt hevig naar een meeslepende liefde.

‘Canty’s beeldspraak is meestal jaloersmakend raak.’ – Vrij Nederland

Van Frederick Reiken, wiens werk wel wordt vergeleken met dat van Paul Auster, verscheen de roman Dag voor nacht, waarin hij de lezer meeneemt in een mozaïek van verhalen over levens die stuk voor stuk in elkaar grijpen.

Een FBI-agent is al twintig jaar obsessief op zoek naar een activist uit de jaren zestig. Een vrouw en haar stervende partner zwemmen in Florida met zeekoeien. Een dierenarts gaat naar een kibboets in Israël om haar leven eenvoudiger te maken, maar daar wordt zij verliefd. Al deze personages uit Dag voor nacht blijken, hoe onwaarschijnlijk ook, met elkaar verbonden te zijn.

‘Reiken is a soulfull writer as well as an artfull one […] Day for Night is a celebration of the fortuitous and the inadvertent […] there’s no denying the essential force of his vision and the precise intelligence of his prose.’ – Financial Times

In Solar, zijn nieuwste roman, vertelt Ian McEwan het verhaal van Nobelprijswinnaar Michael Beard, een natuurkundige. Hij heeft een manier gevonden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar Beard ligt zo vaak onder vuur in de media door zijn controversiële uitspraken over vrouwen (hij is inmiddels voor de vijfde keer getrouwd) dat er weinig aandacht is voor zijn ideeën over klimaatverandering. Door een krankzinnig ongeval ziet Beard zijn kans schoon zich te ontdoen van echtelijke moeilijkheden, zijn carrière nieuw leven in te blazen en de wereld een milieuramp te besparen.

‘Een geraffineerde dijenkletser.’ – Vrij Nederland

‘A comedy every bit as brilliant as its title might suggest. […] Blazing with imaginative and intellectual energy, Solar is stellar performance.’ – The Sunday Times