Gefeliciteerd, Peter!

Peter van Straaten is de winnaar van de Inktspotprijs 2010 voor de beste politieke prent. Tevens zal op 8 februari aan Van Straaten een eredoctoraat worden uitgereikt aan de Universiteit Leiden ‘vanwege de uiterst scherpzinnige wijze waarop hij mensen en maatschappelijke verschijnselen observeert en analyseert’.

De jury van de Inktspotprijs oordeelde over de winnende prent, die dit jaar in Vrij Nederland verscheen: ‘de tekening is letterlijk en figuurlijk treffend, pijnlijk komisch en wrang: hij brengt traan en lach tegelijkertijd teweeg. De combinatie van de vredige pose van de jongen met de wrede aanslag op zijn lichaam blijft in je hoofd hangen. De prent heeft geen tekst nodig; hij zou in elke Europese, zelfs mondiale krant kunnen verschijnen, zo krachtig en universeel is de tekening’.

Bekijk hier de winnende tekening van Van Straaten.

De Universiteit Leiden op haar beurt, kent Peter van Straaten een eredoctoraat toe ‘vanwege de uiterst scherpzinnige wijze waarop hij mensen en maatschappelijke verschijnselen observeert en analyseert, en gedrags- en denkprocessen blootlegt.’ Zijn erepromotor is de hoogleraar experimentele klinische psychologie Willem van der Does. 

In het universitaire onderwijs blijken de tekeningen van Peter van Straaten zeer behulpzaam om studenten een beeld te geven van uiteenlopende psychologische verschijnselen, waaronder alledaagse uitingsvormen van zelfs zeldzame persoonlijkheidsstoornissen – aldus de universiteit.

Lees meer over het eredoctoraat op de website van de Universiteit Leiden.