Jerusalem Prize voor Ian McEwan

De tweejaarlijkse Jerusalem Prize, bestemd voor auteurs die het thema van de vrijheid van het individu in de gemeenschap in hun werk tot uitdrukking brengen, is in 2011 toegekend aan Ian McEwan.

Volgens het juryrapport gaat de prijs naar McEwan omdat ‘diens hoofdpersonen vechten voor hun recht om op te komen voor hun ideeën en daarnaar te leven, ook in tijden van politieke en sociale beroering. Zijn duidelijke affectie voor hen en de meeslepende manier waarop hij hun strijd verwoordt, maken hem tot een van de belangrijkste schrijvers van onze tijd.’
De prijs wordt volgende maand uitgereikt, tijdens de International Jerusalem Book Fair. Eerdere winnaars zijn Jorge Luis Borges, Graham Greene, V.S. Naipaul, Milan Kundera, J.M. Coetzee, Mario Vargas Llosa en Susan Sontag.