Nieuwe titels bij de Harmonie

Het is een mooi voorjaar bij De Harmonie, met nieuwe poëzie van Elma van Haren in Likmevestje, vertaalde literatuur van David Leavitt in de roman De verloren taal der kranen en van Colum McCann in de verhalenbundel Vissen in de nachtzwarte rivier. En niet te vergeten de nieuwe Tom Sharpe: Wilts erfenis.

De poëzie van Elma van Haren kenmerkt zich door los rijm en eigenzinnige typografie, alsof impressies en fragmenten op willekeurige wijze met elkaar verbonden zijn. Haar poëzie komt voort uit haar onbegrensde verbazing over de dagelijkse realiteit. Likmevestje is een schitterende bundel met poëzie voor mensen van alle leeftijden.

De verloren taal der kranen was David Leavitts romandebuut, waarmee hij internationaal doorbrak en waarin hij met veel gevoel en inzicht een beslissende fase in het leven van een New Yorks gezin beschrijft.

Het huwelijk van Owen en Rose komt op losse schroeven te staan wanneer ze geconfronteerd worden met de homoseksualiteit van hun zoon Philip. Philip blijkt echter niet de enige die dingen verborgen heeft gehouden. Een duister geheim dat een huwelijk kan verpesten en verschillende levens kan beschadigen, dreigt aan het licht te komen. En dat geheim draagt Owen met zich mee.

Vissen in de nachtzwarte rivier is het krachtige debuut van Colum McCann, een bundel intrigerende verhalen, geïnspireerd door zijn Ierse achtergrond, waarmee McCann zijn eerste literaire prijs in de wacht sleepte.

Voor de miljoenen Tom Sharpe-fans over de hele wereld behoren de boeken waarin de veelgeplaagde leraar Henry Wilt de hoofdrol speelt tot hun favoriet. Bij het woord hoofdrol zou Wilt trouwens zelf veel vraagtekens plaatsen. Hij lijdt onder de verwerpelijke streken van zijn vierling Penelope, Samantha, Josephine en Emmeline en de eisen van zijn snobistische echtgenote Eva, die hem opzadelt met een vervelend zomerbaantje. Maar, naarmate de zomer vordert, ziet Wilt mogelijkheden om de situatie naar zijn hand te zetten en tegelijkertijd zijn echtgenote op de huid te zitten.

De boeken van Tom Sharpe bezitten de zeldzame eigenschap dat zij de lezer veel en hardop aan het lachen krijgen. Hij wordt niet voor niets gezien als de koning van de slapstick. Bij De Harmonie verschenen reeds vijftien titels van hem, die alle buitengewoon populair waren en goed voor vele herdrukken.