Leespluim voor Rapido

De Leespluim van de maand februari 2012 gaat naar Rapido van Joëlle Jolivet! De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen.

In het juryrapport werd het volgende over Rapido vermeld:
De chauffeur van het rode bestelbusje Rapido voert een laatste controle uit. Hij heeft een hele lijst bestellingen af te leveren, grote en kleine pakketten, van een bank tot een kleerhanger. Dan kan hij zijn rit aanvangen die hem op allerlei plaatsen in de stad zal brengen. Om te beginnen bij de haven waar de veerboot net binnenkomt. Maar Rapido moet bij de vuurtoren zijn om er een nieuwe gloeilamp af te leveren. Niet ver er vandaan zit een visconservenfabriek te wachten op de olijfolie voor de sardientjes in blik. Dat het om een gloeilamp en een blik olijfolie gaat, weet je pas als je de grote flappen hebt omgeslagen. Dan zie je het inwendige van de vuurtoren en de conservenfabriek met op de binnenkant van de flappen een korte verklarende tekst. Op de volgende pagina’s zien we dat de veerboot inmiddels is aangemeerd en de auto’s rijden van boord. Rapido vervolgt zijn rit, naar hotel Zeezicht om croissants te brengen en naar de visboer waar ze een weegschaal nodig hebben. Behalve dat je moet raden voor welke persoon op het besteladres het pakket bestemd is, geven de grote platen, telkens over een dubbele pagina en met stevige, duidelijke illustraties, een gevarieerd beeld van de stad en de mensen die er wonen en werken. Die pagina’s vormen als het ware een doorlopend beeldverhaal waarin het Rapido bestelbusje zijn weg zoekt. We zien een bruidspaar op de trappen van het stadhuis, een agent die een bekeuring uitschrijft, kinderen op de speelplaats van de school, oefenende brandweerlieden. En let eens op de bromfietser die op het omslag staat, we komen hem onderweg nog een paar keer tegen.
Kortom, er valt aan dit boek veel te bekijken, te beleven en te benoemen. Er zijn zoveel details te zien dat je niet uitgekeken raakt en ze vragen om er kleine verhaaltjes bij te bedenken. Een verrukkelijk boek om lang plezier van te hebben.