Poëzie – De Nieuwe Oogst

Donderdag 31 januari – Gedichtendag, een dag waarop het hele land bruist van de poëzie. Maar liefst tien dichters presenteren hun nieuwe bundel in De Nieuwe Liefde. Hanneke Groenteman presenteert de avond, topmusici van Splendor verzorgen de muziek.

Met: Erik Bindervoet, Iris Brunia, Maarten Doorman, Ruben van Gogh, René Huigen, Bernke Klein Zandvoort, Jan Kuijper, Jannah Loontjens, Marjoleine de Vos en Elly de Waard. Van debutant tot door de wol geverfd: ze lezen allemaal voor, worden allemaal toegesproken en bejubeld. Zo ontvouwt zich in een avond de allernieuwste poëzie.

Erik Bindervoet – De mond van de waarheid

 

Hoeveel waarheid kan een gedicht verdragen?

Hoeveel gedicht kan de waarheid verdragen?

Wat is waarheid?

Wat is waar?

Wat niet?

 

De mond van de waarheid is een vraag- en antwoordspel, een muzikaal opgebouwde reeks gedichten die laveren tussen de klippen van de harde naakte feiten en de wilde droombevlogen fictie.

 

Erik Bindervoet is dichter en tekenaar. Samen met Robbert-Jan Henkes schreef hij onder andere Waar wij voor zijn en tegen en Bloemsdag (genomineerd voor de AKO Literatuurprijs) en vertaalde hij Finnegans Wake, Ulysses, Hamlet, Koning Lear, Kraus’ Laatste dagen der mensheid en de songteksten van The Beatles en Bob Dylan.

 

Iris Brunia – Laten we mijn lichaam delen

 

In haar poëziedebuut Laten we mijn lichaam delen laat Iris Brunia de lezer dichtbij komen zonder dat ze zich laat omhelzen. Ze excelleert daarbij in vreemde wendingen die nergens gekunsteld zijn. Hiermee geeft ze de alledaagse absurditeit plaats en zin.

 

Iris Brunia (1977) publiceerde haar gedichten onder andere in Tirade en Hollands Maandblad, en won de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor poëzie.

 

Elly de Waard – De aarde, de aarde

 

In haar nieuwe bundel De aarde, de aarde keert Elly de Waard terug naar een aarde ‘in het halogeen’: klimaatverandering, beursmanipulatie, overstromingen en zelfs de ondergang van onze beschaving komen aan bod, evenals de troost van bomen en, als vanouds, de perikelen van de liefde.

 

Elly de Waard schreef meer dan vijftien jaar over popmuziek voor de Volkskrant en Vrij Nederland. Ze debuteerde met de bundel Afstand, waarna nog vele andere bundels volgden, De aarde, de aarde is haar veertiende dichtbundel.

In december verscheen Vogelwater, een ode aan het jachthuis dat zij al meer dan een kwarteeuw bewoont, opgeluisterd met schitterende foto’s.