Europese Literatuurprijs 2013

De longlist voor de Europese Literatuurprijs 2013 is bekendgemaakt. Dertien Nederlandse en Vlaamse kwaliteitsboekhandels selecteerden de beste romans uit het aanbod van in 2012 in vertaling verschenen Europese literatuur. Suikertand, geschreven door Ian McEwan en vertaald door Rien Verhoef, is een van de genomineerden.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000 voor de schrijver van het bekroonde boek en € 2.500 voor de vertaler.

De shortlist zal in mei bekend worden gemaakt op een feestelijke avond in Spui25 in Amsterdam. De vijf kanshebbers op de shortlist zullen worden geselecteerd door een vakjury onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan.

De Europese Literatuurprijs wordt in 2013 voor de derde keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar Marie NDiaye’s roman Drie sterke vrouwen, vertaald door Jeanne Holierhoek en naar Alsof het voorbij is van Julian Barnes, vertaald door Ronald Vlek.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de shortlist van de Europese Literatuurprijs maakt een deel van de literair vertalers van de romans op de longlist een tournee langs betrokken boekhandels – daarbij zal dit jaar voor het eerst niet alleen Nederland maar ook Vlaanderen worden aangedaan. Het Vlaams Fonds voor de Letteren participeert in de organisatie hiervan.

Rien Verhoef zal ook deelnemen aan deze tournee. Hij is te zien op 16 april bij Athenaeum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 70, en op 25 april bij Boekhandel Los, Nassaulaan 33, Bussum.

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende kwaliteitsboekhandels: