Isol wint ALMA 2013

De Argentijnse illustrator Isol heeft de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur gewonnen, de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), die ook wel de ‘kinder-Nobelprijs’ wordt genoemd. Aan deze prijs is een geldbedrag van vijf miljoen Zweedse kronen (600.000 euro) verbonden. Zweden reikt de prijs jaarlijks uit aan een individu dat of organisatie die werkt in de geest van Astrid Lindgren.

Voor de prijs waren dit jaar 207 kandidaten genomineerd, afkomstig uit 67 landen. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Nederlandse kinderboekenschrijver Guus Kuijer.

Volgens de twaalfkoppige jury van de ALMA is Isol bedreven in het blootleggen van de ‘absurditeiten van de wereld van volwassenen.’ Ze doet dat vanuit de invalshoek van een kind. Haar prenten ‘vibreren van de energie en de explosieve emoties. (…) Met bevrijdende humor en lichtheid pakt ze ook de donkerder aspecten van het bestaan aan.’

Isol, voluit Marisol Misenta, tekent, schrijft, zingt en componeert. Ze debuteerde in 1997 met Vida de perros, over een jongetje dat de gelijkenissen tussen zichzelf en zijn hond ontdekt. Intussen heeft ze al tien boeken op haar naam, waaronder El globo, over een boze moeder die in een ballon verandert. Isol werkte lang als cartoonist voor de krant Clarín en illustreerde ook boeken van anderen, waaronder het sprookje Auggie Wren’s Christmas Story van Paul Auster.

Uitgeverij De Harmonie introduceert Isol dit najaar in Nederland met haar meest recente titel Nocturno, een receptenboek voor dromen.