Presentatie Unposted Letters

Zaterdag 22 februari in Perdu Amsterdam, Unposted Letters presentatie, gepresenteerd door Wim Brands.

 

Presentatie op zaterdag 22 februari om 19:30 uur bij Perdu in Amsterdam

 

Met medewerking van Nicolaas Matsier, Tom van Deel, K. Michel, Willem Otterspeer, Erik van Zuylen en K. Schippers.

Presentatie: Wim Brands

Schrijver, filmmaker en uitgever Stefan Themerson (Plock, 1910-1988) was in Polen vooral bekend door zijn kinderboeken die geïllustreerd werden door zijn vrouw Franciszka Themerson (Warschau, 1907-1988). Zij was schilder, filmmaker, grafisch ontwerper en toneelontwerper. Samen maakten zij naast kinderboeken een aantal films en richtten de befaamde uitgeverij Gaberbocchus Press op. Daar verschenen hun eigen publicaties, maar ook werk van onder anderen Jarry, Heine, Queneau en Bertrand Russell. In 1979 heeft De Harmonie op verzoek van de Themersons Gaberbocchus Press overgenomen.

Unposted Letters is een Engelstalig verslag van hun beider leven tussen 1939 en 1942. In deze periode worden zij van elkaar gescheiden door de oorlog. Ze melden zich vrijwillig aan voor het Poolse leger in Frankrijk, maar Franciszka komt in Engeland terecht als cartografe en illustrator en Stefan blijft als soldaat in Frankrijk.

Middels hun facsimile opgenomen brieven, telegrammen, dagboeken, officiële documenten en tekeningen, die Franciszka ‘Unposted Letters’ noemt, wordt het unieke verhaal verteld van hun levens tijdens deze jarenlange scheiding.

 

Graag uiterlijk woensdag 18 februari aanmelden via elouis@deharmonie.nl, toegang is gratis.