Hannah van Wieringen winnaar Academica Literatuurprijs 2014

“Prachtig mooi taalgebruik, een heel eigen stijl op hoog niveau en een modern boek dat ook jongeren zal aanspreken ”
Een lezer spreekt zich uit over ‘De kermis van Gravezuid’.

Hannah van Wieringen won met dit debuut vandaag de 19e editie van de Academica Literatuurprijs.
Aan de literatuurprijs is een bronzen award en een geldprijs van 10.000 euro verbonden.

Over het winnende debuut De kermis van Gravezuid van Uitgeverij De Harmonie
“Kermisweekend in een kleine gemeenschap, hoog in de kop van Noord-Holland. Terwijl de bewoners zich in het dorpscafé en op het kermisterreintje vermaken met fotoschieten, gokken, katknuppelen, de jaarlijkse playbackshow en in het spookhuis, nadert een onweersbui die zijn weerga niet kent. Tegen deze achtergrond regisseert Hannah van Wieringen met strakke hand tragikomische scènes, waarin dorpsbewoners opduiken die zich bezinnen en bezatten en tegen wil en dank volharden in hun bestaan.”

Over Hannah van Wieringen
Hannah van Wieringen (1982) volgde de opleiding Writing for Performance aan de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij  verdiende haar sporen als schrijver van Toneelgroep Oostpool. Ze vertaalt en bewerkt, en ze publiceert onder andere in Elle en Elle eten.

De Academica Literatuurprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury en een lezersjury zijn samen verantwoordelijk voor de uitslag. De vakjury bestaat uit vijf literair deskundigen uit Nederland en Vlaanderen. Zij selecteert uit alle ingezonden debuten drie genomineerden. Na deze nominatie selecteren lezers uit Nederland en Vlaanderen de uiteindelijke winnaar.