Arjan Ederveen

(Hilversum, 1956)

 

Biografie

Arjan Ederveen studeerde aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam en werkte daarna drie jaar bij Het Werktheater. Tijdens de periode in het Werktheater richtte hij met Kees Prins de Duo’s op.
Na vijf jaar de Duo’s startte Ederveen samen met Tosca Niterink de populaire televisieserie Theo en Thea. Theo en Thea was Ederveens televisiedebuut en was van 1981 tot en met 1989 op televisie te zien. Acht jaar Theo en Thea werd afgesloten met de speelfilm Theo en Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium.

Na Theo en Thea werkten Ederveen en Niterink twee jaar op de Parade Petit Populair. Vanaf 1993 was het duo te zien met het televisieprogramma Kreatief met Kurk, dat opgevolgd werd door Borreltijd.
Ederveens serie 30 Minuten (docudrama’s met tegenspelers als Albert Mol, Patty Brard en Mary Dresselhuys) werd bekroond met een NipKowschijf, de jaarlijkse prijs van tv-critici, en een Gouden Kalf.

Als onderdeel van Arjan Ederveens televisieserie Hallo hier aarde las A.E.J. ‘t Mannetje aan het eind van de VPRO-zondagavond zijn sprookjesachtige verhalen voor. Deze in totaal dertien hilarische sprookjes zijn gebundeld in De sprookjes van A.E.J. ‘t Mannetje.

Verder speelde Ederveen in Oliver!, de musical die gebaseerd is op Charles Dickens’ Oliver Twist.
Opvallend aan de vele personages in Ederveens creaties is hun trivialiteit. Hun antiheldendom. Hun bekommeringen om de kleinste alledaagse dingetjes. Ederveen wil met zijn personages mensen raken, ze een spiegel voorhouden.

Arjan Ederveen heeft zijn eigen productiebedrijf, De Toko, en produceert zijn projecten op het gebied van film, theater en televisie zelf.