Catharina Valckx

(De Bilt, 1957)

 

Biografie

Catharina Valckx is in Nederland geboren en groeide op in Frankrijk, in de voorstad van Parijs. Op haar achttiende ging ze naar de kunstacademie in Groningen. Ze studeerde af in de richting ‘vrije kunst’. Na de academie keerde ze tijdelijk terug naar Parijs.

In de jaren tachtig was Catharina Valckx actief in het toen zeer bruisende alternatieve kunstcircuit van Amsterdam. Ze deed mee aan groepstentoonstellingen en maakte onder meer een korte film, Kotelet Bartok, die in verschillende Europese musea is vertoond.

In 1986 werd Catharina Valckx aangenomen op Ateliers ’63 (de postacademische kunstopleiding) waar ze twee jaar schilderde onder begeleiding van een aantal bekende kunstenaars. Vervolgens experimenteerde ze met verschillende kunstvormen. Ook schreef Valckx afleveringen voor de AVRO.

Door de geboorte van haar zoon ontdekte ze een nieuwe wereld, die haar onmiddellijk fascineerde: het kinderboek. Dit medium bood haar de mogelijkheid tekenen en schilderen te combineren met een oude liefde; schrijven.
Valckx’ prentenboeken verschenen allen gelijktijdig in Nederland, Frankrijk en België. Haar werk is vertaald in het Duits, Italiaans, Amerikaans, Japans, Koreaans, Chinees en in het Israëlisch.

In Frankrijk is een serie leesboekjes voor kinderen van zeven tot tien jaar verschenen.
Inmiddels is haar werk verschillende malen in Frankrijk, België en Amerika bekroond.

Catharina Valckx woont in Amsterdam.
Contact: cathvalckx@planet.nl

Bibliografie


Prijzen

2005 Pluim van de Maand voor Roek de ridder Voor De sok van Lientje in de VS: 2005 Booklist Editors' Choice 2005 Child Magazine, Best Books of the Year 2005 School Library Journal, Best Books of the Year 2005 Outstanding International Books 2006 Kansas State Reading Circle Recommandation 2006 CCBC Choice 2006 Bank Street Best Children's Books of the Year 2007 Bernard Versele Prijs voor Roek de ridder 2009 Vlag en wimpel van de Penseeljury voor Otto spaart schelpen 2011 Genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award