E.L. Doctorow

(New York, 1931)

 

Biografie

Edgar Lawrence Doctorow groeide op in de Bronx, New York en ging daar naar school. Hij studeerde aan de Colombia University en diende een paar jaar in het leger. Daarna was Doctorow achtereenvolgens uitgever, journalist en leraar. Vanaf 1969 begon hij romans te schrijven.
Doctorows werk wordt gekarakteriseerd door serieuze filosofische onderwerpen, een divers proza en historische mensen die neergezet zijn in ongebruikelijke, soms bizarre situaties.

Zijn bekendste boek, Ragtime, was een van de belangrijkste boeken in 1976 en werd benoemd als een van de honderd beste Engelstalige boeken uit de twintigste eeuw. Alleen al in de Verenigde Staten werden er ruim twee miljoen exemplaren van verkocht. Het boek werd herschreven tot een succesvolle musical. Ragtime werd tevens verfilmd, evenals Doctorows debuut Welcome to Hard Times.

Doctorows boeken zijn in meer dan dertig talen uitgegeven. Voor zijn werk werd Doctorow onder meer onderscheiden met de National Book Award, de PEN/Faulkner Price en tot twee keer toe met de National Book Award.

E.L. Doctorow woont met zijn vrouw in New York en heeft drie kinderen.

Bibliografie


Prijzen

1975 National Book Critics Circle Award for fiction voor Ragtime 1975 Arts and Letters Award voor Ragtime 1986 National Book Award voor World's Fair 1990 PEN/Faulkner Award voor Billy Bathgate 2005 National Book Critics Circle Award for fiction voor The March 2006 PEN/Faulkner Award voor The March