Ethel Portnoy

(Philadelphia, 1927)

 

Biografie

Ethel Portnoy komt uit een Russisch-Joodse familie die naar de Verenigde Staten is geëmigreerd. Ze groeide op in de Bronx te New York.
Portnoy studeerde Frans en Spaans en haalde op haar twintigste haar doctoraal Frans. In 1950 vertrok ze naar Europa en ontving een beurs voor de Universiteit van Lyon. In die periode ontmoette ze onder andere Rudy Kousbroek en Simon Vinkenoog. Ze kwam in aanraking met het werk van de Vijftigers.

Portnoy werkte voor de Unesco, maar besloot in 1962 zich geheel te wijden aan het schrijven. Ze publiceerde in weekbladen als Haagse Post en Vrij Nederland en ook in NRC Handelsblad. Veel van haar verhalen spelen zich af in de Bronx en gaan over multiculturisme en integratie. Bij Uitgeverij Meulenhoff verscheen een twintigtal boeken, waaronder Het ontwaken van de zee (1981), Vliegende vellen (1983) en De eerste zoen (1991). In Portret (2003) zijn haar autobiografische verhalen verzameld.

Samen met Hanneke van Buuren en Hannemieke Postma richtte Portnoy het literair-feministische tijdschrift Chrysallis op. Ze publiceerde veel over vrouwelijke auteurs.

Bibliografie


Prijzen

1991 Annie Romeinprijs voor Portnoys gehele oeuvre