Frederick Reiken

(New Jersey , 1966)

© Nancy Crampton

 

Biografie

Frederick Reiken groeide op in een buitenwijk van New Jersey. Hij was een fanatieke ijshockeyer. Toen Reiken tien jaar oud was scheidden zijn ouders. De verwijdering en scheiding van twee mensen is iets wat hij in zijn twee romans verwerkt heeft. Toch zijn De godenzee en De onzichtbare wereld niet autobiografisch, Reiken benadrukt in interviews dat de boeken puur fictief zijn.

Tijdens zijn studie biologie volgde hij verschillende workshops schrijven bij onder andere Paul Auster en John McPhee, die Reiken aanmoedigden zijn beide passies te volgen: schrijven en de wetenschap. Nadat Reiken afgestudeerd was, zette hij het schrijven op een laag pitje en vertrok naar Israël om wilde ezels te bestuderen.

Weer terug in de Verenigde Staten begon Reiken aan een nieuwe studie, fiction writing, en studeerde in 1992 af aan de University of California. Hij werd vlak daarna uitgenodigd als writer-in-residence in Cummington Community of Arts. Hij was correspondent voor Daily Hampshire Gazette en daarnaast had hij een eigen natuurcolumn.

Vanaf 1993 schrijft Reiken ook fictie. Reikens romandebuut De godenzee verscheen in 1998 en werd internationaal goed ontvangen. Ook werd het boek genomineerd als een van de beste debuten van 1998 en won Reiken met De godenzee de Hackney Literary Award van dat jaar.

Zijn tweede roman, De onzichtbare wereld, verscheen in 2001. Hierna moesten lezers bijna tien jaar wachten op de volgende. Dag voor nacht, verschenen in 2010, werd internationaal geprezen en was onder andere finalist voor de Los Angeles Times Book Prize voor fictie.

Reiken woont in Cummington, in de Verenigde Staten.

Bibliografie


Prijzen

1998 Hackney Literary Award voor De godenzee