Harrie Jekkers

(Den Haag, 1951)

© Jan Lankveld

 

Biografie

Harrie Jekkers groeide op in Den Haag. Na de middelbare school vertrok Jekkers naar Groningen om Engels te studeren. Vervolgens stond hij een paar jaar voor de klas in Utrecht.

In 1978 richtte hij de popgroep Het Klein Orkest op. Jekkers speelde slaggitaar en zong. Binnen een jaar groeide de popgroep uit tot een van de belangrijkste in de Nederlandse popgeschiedenis.

Ook als auteur was Jekkers succesvol. Samen met zijn schoolvriend Koos Meinderts schreef hij in 1983 zijn eerste boek: Tejo, De lotgevallen van een geëmancipeerde man. Er verschenen nog een aantal boeken: Uit de school geklapt (door Jekkers en Meinderts bewerkt tot een serie voor NCRV), Kunst met peren en De zingende zwanehals.

In 1989 stond Jekkers met een aantal leden van Het Klein Orkest in kleine theaters met het programma ‘2×3 kwartier’. In 1990 kwam hij met zijn eerste solo-programma. Samen met Koos Meinderts schreef hij de teksten.
In 1993 ontving Jekkers de Nationale Scheveningen Cabaretprijs voor zijn tweede soloprogramma Met een goudvis naar zee.
Van 1995 tot 1997 stond Jekkers in het theater met Het geheim van de lachende piccolo.

Na twee ‘sabbatical years’ keerde Jekkers in 2000 terug naar het theater, dit keer samen met Koos Meinderts. In Jekkers & Koos, Het verhaal achter de liedjes vertellen Jekkers en Meinderts hoe hun samenwerking destijds tot stand kwam en het verhaal achter de vele liedjes die ze samen schreven. In het boek Achter de duinen (2000) zijn hun liedjes voor het eerst bijeengebracht, samen met een cd met daarop vijf nog nooit eerder uitgebrachte nummers.

Harrie Jekkers woont nog steeds in Utrecht.

Bibliografie


Prijzen

1984 Edisonnominatie voor de lp Later is allang begonnen 1992 Het lied Terug bij af wint de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste lied uit de theaterproducties 1993 Nationale Scheveningen Cabaretprijs voor Met een goudvis naar zee 1995 Edison voor de kinderliedjes-cd Roltrap naar de maan