Herr Seele

(Torhout, België, 1959)

© Filip Meutermans

 

Biografie

Als kind maakte Herr Seele al onder andere stripverhalen, olieverfschilderijen, muziekinstrumenten, partituren en boeken.
Tot zijn zestiende zat hij op school in Torhout, daarna studeerde hij drie jaar aan de kunstacademie in Gent. Hier ontmoette hij Kamagurka.
Eind jaren zeventig leerde Herr Seele in South Wales piano’s stemmen en herstellen. Dit beroep beoefent hij ook nu; hij heeft een zaak in piano’s en restaureert instrumenten.

Na een jaar studie in Florence kwam Herr Seele in 1981 terug naar België en werd zijn Cowboy Henk-strip elke dag gepubliceerd in De Morgen.
In 1983 werd de eerste Cowboy Henk-strip in Humo geplaatst. In hetzelfde jaar breidde de samenwerking met Kamagurka zich uit naar het theater en televisie.

Herr Seele werkt als illustrator voor De Standaard Magazine, Vrij Nederland, NRC Handelsblad en Het Parool. Bovendien kreeg Herr Seele in 1996 met Cowboy Henk een wereldwijde reclameopdracht van couturier Armani.

Ondertussen zijn van Cowboy Henk een groot aantal boeken verschenen, waaronder ook een Frans album, een Amerikaans album en twee Duitse albums. Zijn Cowboy Henk-strips verschijnen naast België ook in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Italië, Zweden en Amerika. Tevens werd een reeks animatiefilmpjes van Cowboy Henk gemaakt.

Tegenwoordig woont Herr Seele in Oostende, België.