Lernert Engelberts

(Leerdam, 1977)

© Keke Keukelaar

 

Biografie

Lernert Engelberts is dichter, schrijver, televisiemaker en regisseur.
Hij debuteerde in 1996 met zijn dichtbundel Oedipoes werpt jongen. Hij werkte als regisseur en schrijver voor het VPRO programma Waskracht! waarvoor hij o.a. Driving Miss Palmen maakte: een soap over Connie Palmen en literair Nederland, opgenomen in Bollywood met Indiase acteurs. In 2005 maakte hij voor de serie Nieuwe Lola’s de onderduikerskomedie Tussen twee mensen en schreef hij in 2006 samen met Arjan Ederveen het programma Wroeten, dat hij regisseerde. Samen met vormgever/beeldend-kunstenaar Sander Plug maakte hij de serie Haas, in opdracht van de KRO.

Samen met Michiel van Erp regisseerde hij in 2007 de documentaire Warme verhalen. Ook was hij redacteur van RE-magazine en regelmatige bijdrager aan het blad BUTT.

Hij organiseert de maandelijkse avonden Lost & Found in de Waag in Amsterdam. In april 2008 verscheen zijn verhalenbundel Echte slechte mensen bij uitgeverij De Harmonie.

Samen met Sander Plug vormt hij het kunstenaars- en ontwerpduo Lernert & Sander.

Zij maakten samen onder andere de minifilm I love Alaska en leerden voor de MTV-short CDEFGABC in 2009 samen de glasharp spelen.

Voor de kunstbijlage van De Volkskrant schreef Engelberts de serie Hoe vertel ik het mijn ouders, waarin kunstenaars aan hun ouders uitleggen waar hun werk over gaat.

Bibliografie


Prijzen

Nominatie voor de Selexyz Debuutprijs 2009 voor Echte slechte mensen
Longlisted voor de Libris Literatuurprijs 2009 voor Echte slechte mensen
Longlisted voor de Gouden Uil 2009 voor Echte slechte mensen