Mark Brusse

(Alkmaar, 1937)

 

Biografie

Mark Brusse is de zoon van de journalist M.J. Brusse en broer van onder andere acteur Kees Brusse. Mark Brusse zat op een antroposofische kleuterschool en zegt zelf nog steeds sterk door de antroposofie beïnvloed te zijn.

Op zijn zeventiende ging hij naar de Kunstacademie in Arnhem. Brusse heeft daar een leuke tijd gehad met onder meer Klaas Gubbels, Rik van Bentum en Jan Cremer.

Brusse behoort tot de eerste generatie Nederlandse kunstenaars die na de Cobra-beweging in 1960 neerstreek in Parijs. Hij maakte daar kennis met de wereld van de Nouveaux Réalistes, de groep waartoe ook Yves Klein, Jean Tinguely en Daniel Spoerri behoorden. Sindsdien ontwikkelde Brusse zich tot een veelzijdig en vooraanstaand kunstenaar.
Brusses werk omvat onder andere schilderijen, objecten en beelden van hout, bron en steen, keramiek en gouaches.

In 1965 besloot hij naar Amerika te gaan. In New York maakte hij kennis met kunstenaars als Andy Warhol, Lichtenstein en Larry Rivers.
Tijdens zijn verblijf als artist in residence in Japan in 1994 beschreef hij voor Vrij Nederland zijn wederwaardigheden in dagboekachtige brieven. Mede ter gelegenheid van de herdenking van vierhonderd jaar Nederlands-Japanse betrekkingen in 2000 zijn deze brieven gebundeld.

Mark Brusse woont samen met zijn vrouw in Parijs.

Bibliografie


Prijzen