Mark Hendriks

(Ouderkerk a/d Amstel, 1971)

 

Biografie

Mark Hendriks groeide op in Ouderkerk aan den Amstel. In 1990 volgde hij een jaar onderwijs aan de Vrije Tekenacademie in Amsterdam. Vervolgens studeerde Hendriks aan de Minerva academie te Groningen.
Na een stop van enkele jaren studeerde hij in 1997 af. Vlak hierna verhuisde Hendriks naar Amsterdam, om deel uit te maken van striptekenstudio De Zwarte Handel.

Mark Hendriks’ werk verscheen vanaf 1991 met grote regelmaat in diverse small-press stripbladen als Incognito en Zone5300. Eind 1994 maakte Hendriks zijn eerste Tomoyo-verhalen, wat in 1995 resulteerde in zijn eerste album waarvoor hij in 1996 de VSB-Aanmoedigingsprijs kreeg.
Uit het juryrapport: ‘De stijl van Mark Hendriks, waarin invloeden zijn te bespeuren van Pratt, Hubinon en Micheluzzi, is sterk beeldend van aard: weinig tekst en veel sfeer, neergezet in een fijne, gevoelige lijn.’
Inmiddels zijn zeven Tomoyo albums verschenen, waarvan de laatste vier zijn uitgegeven door Het Raadsel/De Harmonie.

In 2000 werd Mark Hendriks genomineerd voor de Stripschapprijs. Tevens werden Hong Kong Love Story en Ikayaki door het Stripschap benoemd tot de beste stripalbums van het jaar 2000. Hendriks wordt dan ook beschouwd als een veelbelovend striptekenaar.

Mark Hendriks woont en werkt in Amsterdam.