Opland

(Amsterdam, 1928)

© Bram Wisman

 

Biografie

Opland werd Hersteld Evangelisch Luthers opgevoed in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Hij maakte de crisisjaren van voor de oorlog mee.
Al op jonge leeftijd tekende Opland voor de schoolkrant of hij prikte zijn tekeningen aan het schoolprikbord. Na de middelbare school volgde hij de christelijke HBS.

Na de HBS wilde Opland reizen, de wereld zien. In die tijd waren er twee mogelijkheden om dat te bereiken: een rechtenstudie of naar de Politiek Sociale Faculteit. Opland koos voor dat laatste, maar de buitenlandse dienst bereikte hij nooit. Om zijn studie te kunnen betalen, verkocht hij zijn tekeningen.

Toen Opland een pleuritis opliep, staakte hij zijn studie om wat meer rust te kunnen nemen. Hij begon meer en meer te tekenen en zo kwam hij in 1947 als tekenaar bij De Groene Amsterdammer terecht. Hij was toen 19 jaar, onervaren en ongeschoold. Toch sloegen zijn tekeningen als een donderslag in op het Binnenhof. Een jaar later kon hij bij de Volkskrant beginnen; hij was door de toenmalige hoofdredacteur persoonlijk gevraagd.
In mei 1992 was er een tentoonstelling Politiek in Prent in het provinciehuis in Haarlem.

Opland overleed op 73-jarige leeftijd in Amsterdam op 19 juli 2001.