Peter van Dongen

(Amsterdam, 1966)

 

Biografie

Peter van Dongen kon op de kleuterschool al beter tekenen dan andere kinderen. Hij studeerde na de middelbare school aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam en is na zijn opleiding als illustrator gaan werken.

Zijn eerste boek Muizentheater, een verhalenbundel rond de lotgevallen én de ondergang van twee broers in crisistijd en oorlog, voltooide hij in 1990. Hiervoor ontving hij de Stripschappenning voor het beste album van dat jaar.

Naast zijn werk als commercieel illustrator begon hij in 1991, direct na de bekroning van Muizentheater, aan zijn tweede boek, Rampokan-Java. Uiteindelijk zou hij nog vier jaar aan Rampokan-Java werken.
Van Dongen leerde Indië kennen uit de verhalen van zijn Chinees-Indische moeder. Het tweede deel, Rampokan-Celebes, opent met het beruchte bombardement van de havenstad Makassar, dat zijn moeder als klein meisje meemaakte. Het bombardement werd uitgevoerd door de marine van het jonge Indonesië dat nog een appeltje te schillen had met de restanten van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger.

Peter van Dongens tekenstijl is erg beïnvloed door bijvoorbeeld Kuifje. Hij gebruikt de Klare Lijn-stijl in zijn werk. Er zijn veel stilistische overeenkomsten tussen Hergé en Van Dongen. Maar daarnaast zijn er ook veel verschillen. Van Dongen tekent meer cinematografisch, wat volgens hem ook logisch is met de invloed van televisie vandaag de dag. Van Dongen snijdt als televisie scènes door elkaar heen, iets wat weinig in strips wordt toegepast.

Rampokan is in samenwerking met Joost Swarte vormgegeven. In de zomer van 1998 heeft Het Parool dagelijks een pagina uit Rampokan-Java voorgepubliceerd.
Met Rampokan-Java won Van Dongen de Stripschappenning voor ‘Beste Album’ in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlands’. Het werd bekroond als een van de Best Verzorgde Boeken van 1998. Daarnaast ontving Van Dongen voor Rampokan-Java in 1999 in Brussel de Prijs de Leeuw.

Voor Rampokan-Celebes mocht van Dongen in 2005 de Stripschappenning in ontvangst nemen, ditmaal in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlands Literair’.

Bibliografie


Prijzen

1990 Stripschappenning voor Muizentheater 1998 Rampokan-Java een van de Best Verzorgde Boeken van 1998 1999 Prijs de Leeuw voor Rampokan-Java 1999 Stripschappenning voor Rampokan-Java in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlands' 2002 Aanmoedigingsprijs Illustratie 2002 van de Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst 2005 Stripschappenning voor Rampokan-Celebes in de categorie 'Oorspronkelijk Nederlands Literair'