Robert Crumb

(Philadelphia, 1943)

 

Biografie

Robert Crumb is de schepper van cynische strips als Mr. Natural en Fritz the Cat.

Al op jonge leeftijd begon Robert Crumb te tekenen. In zijn tienerjaren maakte hij samen met zijn broer comics, en creëerde Fritz the Cat.
In 1962 verhuisde Crumb met zijn familie naar Cleveland en kreeg hij een baan bij American Greeting Card Company. In 1964 trouwde hij met zijn eerste vrouw.
Crumb tekende voor verscheidene andere opdrachtgevers, waaronder het undergroundblad Help. In deze periode begon Crumb met drugs te experimenteren. Dat bracht niet alleen goede ervaringen, maar leidde ook tot slechte trips. Tijdens één van die slechte trips creëerde Crumb Mr. Natural.

Robert Crumb verhuisde in 1966 naar San Francisco en al vlak daarna begon zijn samenwerking met artiesten als Rick Griffin, Spain Rodriguez en Victor Moscoso. Ze maakten een tijdschrift dat een succes werd en Crumb werd een bekende underground-tekenaar.

In 1970 verkocht Crumb de filmrechten van Fritz the Cat. Er werden twee films gemaakt.

In 1977 scheidde hij van zijn vrouw en vertrok naar Parijs. In 1978 ontmoette en trouwde hij Aline Kominsky, een cartoonist waarmee hij het tijdschrift Weirdo maakte. Crumb keerde terug naar Californië.

Vanaf het midden van de jaren tachtig werd Crumb een internationale cult-held. Hij tekende voor Newsweek, People en andere tijdschriften en kwam regelmatig op televisie. Zijn werk hing in New York City Art Gallery en in 1990 kreeg hij een expositie in Museum of Modern Art in New York.
In 1994 werd er in het Frans Hals-museum tijdens de Haarlemse Stripdagen een grote tentoonstelling gewijd aan Crumb.

Robert Crumb heeft twee broers en twee zussen. Een van Crumbs vrienden, regisseur Thierry Zwigoff, maakte een film over Robert en zijn twee broers.

Met The Cheap Suit Serenaders maakt Crumb volksmuziek.
Inmiddels is Robert Crumb verhuisd van de Verenigde Staten naar een klein plaatsje in Zuid-Frankrijk, waar hij een huis kocht voor zes met zijn werk gevulde notitieboekjes.