Seth

(Ontario, 1962)

 

Biografie

Seth werd geboren in Clinton, een stadje in Ontario. In zijn jeugd las hij veel strips, onder andere Peanuts en Eternals van Jack Kirby.

Aan het begin van de jaren tachtig studeerde hij aan het Ontario College of Art in Toronto. Hij tekende toen nog de verhalen van anderen uit, maar in die periode ontdekte Seth ook het werk van Robert Crumb, de gebroeders Hernandez, Hergé, Yves Chaland en de cartoonisten die rond de Tweede Wereldoorlog in The New Yorker publiceerden: Whitney Darrow jr., Cobean, Syd Hoff, Charles Addams en Peter Arno.
Uit die sterk uiteenlopende invloeden distilleerde Seth in de jaren negentig een eigen, zeer herkenbare tekenstijl.
Zijn strips ademen de sfeer van de jaren veertig en vijftig. Zelf ziet Seth er ook uit als iemand uit de jaren veertig. Met zijn gleufhoed, vest en bretels lijkt hij een levend anachronisme.

Seth maakt illustraties voor onder meer The Washington Post, Details, Spin, The New York Times en The New Yorker.

Seth wordt beschouwd als een van de grootste cartoonisten van de afgelopen jaren en zijn naam is vrijwel synoniem met de stijl en mentaliteit van uitgeverij Drawn & Quarterly Books. D & Q publiceerde het eerste deel van Palooka-Ville, zijn striproman It’s A Good Life, If You Don’t Weaken en zijn feuilleton Clyde Fans (Ventilatoren), die De Harmonie in samenwerking met uitgeverij Oog & Blik heeft uitgegeven.

Seth woont in Guelph, Ontario.