Stefan en Franciszka Themerson

 

 

Nieuws

Biografie

Stefan Themerson (1910-1988) werd geboren in de Poolse plaats Plock. Hij groeide op in een periode van artistieke en wetenschappelijke stroomversnellingen. Op zijn achttiende startte hij een filmcolumn voor een Poolse krant. Daarnaast studeerde Themerson fysica en architectuur aan de Universiteit van Warschau.

Franciszka (1907-1988) werd geboren in Warschau. Ze was de dochter van schilder Jacob Weinles. Franciszka studeerde aan de Kunstacademie van Warschau en studeerde daar in 1931 cum laude af voor schilderen.

Stefan en Franciszka trouwden in 1931. In 1940 vluchtte Franciszka naar Engeland. Stefan diende nog in het Poolse leger en zou twee jaar later naar Londen komen.

In 1948 richtten Stefan en Franciszka Themerson een uitgeverij op: Gaberbocchus Press. In 31 jaar gaf Gaberbocchus Press meer dan zestig titels uit. Deze titels werden vaak in een oplage van niet meer dan een paar honderd gedrukt.

Stefan Themerson schreef ook. Zijn debuut, Professor Mmaa’s Lecture, verscheen in 1953. Veel onderwerpen die Themerson van belang achtte komen terug in zijn werk: taal, ethiek, vrijheid, de menselijke waardigheid en het belang van goede manieren.

Franciszka verscheen met haar strip Ubu van 1983 tot 1985 in de Revisor.

In 1979 werd Gaberbocchus Press op verzoek van de Themersons door Uitgeverij De Harmonie overgenomen.
Tot hun dood in 1988 woonden Stefan en Franciszka Themerson in London.