Tim Enthoven

(Den Haag, 1985)

© Joost van den Broek

 

Biografie

Tim Enthoven (Den Haag, 1985) is beeldend kunstenaar. Hij maakt tekeningen, etsen, beeldverhalen en installaties.

In 2011 bracht hij een graphic novel uit. Het boek, Binnenskamers, is zijn afstudeerwerk voor Design Academy Eindhoven. Mei 2012 opende hij zijn eerste soleoexpositie in Eindhoven; The Tiny Tim.

In Binnenskamers probeert de hoofdpersoon Tim grip op zijn leven te krijgen door het volgen van een ijzeren discipline. Hij beperkt zich zoveel mogelijk tot de vier muren van zijn kamer, voor andere mensen is geen plaats. Als deze zich toch opdringen sluipt de chaos zijn leven en kamer binnen. Enthoven gaf het boek dezelfde obsessie voor herhaling en overzicht mee. Als een foyeur zien we de hoofdpersoon Tim, een miniscuul getekend figuurtje zijn dageijkse routine uitvoeren in een transparante kamer.
In 2010 won het boek de Renee Smeetsprijs voor het beste afstudeerwerk van het jaar. Onlangs werd het bekroond met de Plantin Moretusprijs voor het best verzorgde boek van Vlaanderen en de Nederlandse Comichouse Debuutprijs.

The Tiny Tim is Enthovens eerste grote solotentoonstelling in museum MU te Eindhoven en bestaat uit een selectie jeugdwerk daterend van 1995 tot 2004. Als curator van zijn jeugd laat hij een serie etsen, installaties en tekeningen zien in zes reconstructies van jeugdkamers.

In zijn werk als beeldend kunstenaar is hij bijzonder geinteresseerd in de grens tussen fictie en realiteit. Hij speelt met het autobiografisch karkter van zijn werk en experimenteert met vertelvormen.

Als illustrator werkte Tim Enthoven voor verschillende klanten waaronder The New York Times Magazine, Philips, Vice, VPRO en TrendUnion.

Enthoven’s tekeningen kenmerken zich door een uiterst precieze hand. Hij heeft een onvermoeibare drang tot detaillering en maakt gebruik van traditionele, zeer bewerkelijke technieken.

Bibliografie


Prijzen

2012 Binnenskamers verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken van 2011
2012 Nominatie voor Binnenskamers voor de Stripschapsprijzen in de categorie Nederlands Literair
2012 Binnenskamers verkozen tot Best Vormgegeven Boek van België in de categorie strips & graphic novels
2012 Comichouse Debuutprijs voor Binnenskamers