Trude de Jong

(Voorburg, 1946)

© Roeland Fossen

 

Biografie

Trude de Jong studeerde Nederlands in Amsterdam en schreef verhalen voor het universiteitsblad. Na haar studie gaf ze enkele jaren les en werkte in een boekhandel.
Ook in die tijd bleef ze schrijven. Haar eerste korte verhalen verschenen in jeugdtijdschriften en kranten. Daarnaast schreef ze hoorspelen, toneelstukken en verhalen voor Sesamstraat.

In 1979 verscheen haar eerste boek, Het hondje. De verhalen die ze voor Sesamstraat schreef, verschenen in Lola de Beer (Sjaloom 1987) en Miepjes fantastische vlechten (Sjaloom 1983).
Lola de Beer werd vertaald in het Duits, Engels, Italiaans, Deens, Frans, Noors, Zweeds en zelfs Japans.
De bij De Harmonie verschenen boeken Je bent geweldig!, Moord in Amsterdam en Moord aan de Rivièra haalden alledrie de Top-vijf van de Nederlandse Kinderjury.

Verder verschenen De duivel is los!, Moord in Istanbul en Een verboden kind. Voor het laatstgenoemde boek kreeg Trude Jong The Honory Award. Deze prijs maakt deel uit van de Janusz Korczak Literary Prize (Poolse IBBY) en wordt om de twee jaar uitgereikt aan een auteur die in zijn of haar boeken de vriendschap tussen kinderen van alle nationaliteiten en het begrip voor elkaar bevordert. IBBY streeft ernaar om kinderen van de hele wereld toegang te verschaffen tot boeken van grote literaire en artistieke waarde.

In 1998 verscheen Koningin Bee, een kinderboek met de avonturen van een bijenkoningin en haar gezin.

Trude de Jong woont in Amsterdam.

Bibliografie


Prijzen

1985 Zilveren Griffel voor Aram en de Bende van de Boomstam 1988 Zilveren Griffel voor Lola de Beer 1988 Pluim van de Maand voor Lola de Beer 1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor het beste kind- en jeugdboek: Je bent geweldig! 1991 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor het beste kind- en jeugdboek: Moord in Amsterdam 1993 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor het beste kind- en jeugdboek: Moord aan de Rivière 1995 The Honory Award voor Een verboden kind 2005 Jenny Smelik-IBBY prijs, eervolle vermelding van' Regenboog rap