De afrekening

Jan Blokker

Historici hoor je wel eens spreken over ‘de korte twintigste eeuw’. Die zou pas in 1914 zijn begonnen, en met de val van de Muur in 1989 alweer zijn tijd hebben gehad.
De negentiende, die er aan vooraf ging, zou juist weer heel lang hebben geduurd: van de Franse revolutie tot aan het uitbreken van de eerste wereldoorlog.
Voor jaren gaat zoiets waarschijnlijk ook op. Je hebt er korte onder, die eigenlijk al in september of oktober kunnen worden afgeschreven, maar ook hele lange, die al vóór 1 januari zijn begonnen en het na 31 december nog een poosje uithouden.
Zo’n jaar was het Nederlandse jaar 2002.
Dat verdient een kroniek.

Peter van Straaten, tekenaar van onder meer Het Parool en de Zeurkalender, publiceert al vele jaren zijn politieke prenten in Vrij Nederland. De beste uit 2002 – het politieke rampjaar – zijn in dit boek opgenomen.

Andere boeken van deze auteur

 

Algemene info

Leverbaar Nee
ISBN 9789061696865
paperback
Aantal pagina's 160
Prijs € 12,50
NUR 401
februari 2003

Genres Column, Non-fictie, Proza


Recensies

''De beste en scherpste columnist van Nederland, die beschikt over een jaloersmakende bagage aan historische kennis en een uitmuntend geheugen. Blokkers columns zijn meer dan stukjes-van-de-dag en een bundeling is dus zeer welkom.''

Bieslog (24 februari 2003)