François Villon – dichter, boef en vagebond

Karel Eykman

François Villon, dichter, dief en vagebond is een schelmenroman waarin we worden teruggebracht naar de middeleeuwen, met kroezen vol bier, romantiek en moord en doodslag.

François Villon (1431-1463) is de beroemdste middeleeuwse dichter van Frankrijk. Hij leefde in een tijd dat de hogere standen welluidende poëzie schreven, maar Villon schreef rauwe ballades, drankliederen en boevengedichten. Hij leidde een zwervend bestaan en zat regelmatig in de gevangenis voor diefstal en zelfs doodslag. Maar hij maakte ook veel indruk aan het hof van hertog Charles d’Orléans, waar hij een eerste prijs bij een dichtwedstrijd won.

Karel Eykman is al zijn leven lang gefascineerd door Villon. Aan het prille begin van zijn carrière schreef hij een openluchtspel over Villon. Na 60 jaar keerde hij terug naar de boef met zijn roerige leven en maakte nieuwe vertalingen van zijn gedichten uit het oud-Frans.
Eykman was tekstschrijver voor ‘Sesamstraat’ en ‘Het Klokhuis’. Met zijn kinderboeken won hij onder andere een Zilveren en een Gouden Griffel.

Sylvia Weve, die het werk van Eykman al sinds 1982 illustreert, verbeeldt Villon en zijn avonturen op vrolijk makende wijze. Zij ontving voor haar werk een Gouden en twee Zilveren Penselen en de Woutertje Pieterseprijs. In 2019 werd haar veelzijdige oeuvre bekroond met de Max Velthuijs-prijs.

Bestelformulier


  Voornaam

  Achternaam

  Adres*

  Postcode*

  Plaats*

  E-mail

  Opmerkingen

  Aantal exemplaren

  Betaalwijze

  Welkom bij De Harmonie Winkel

  Alle leverbare titels zijn te bestellen door een druk op de knop Bestel.

  Betaling is mogelijk door het bedrag per bank over te schrijven. Zodra wij uw betaling ontvangen hebben wordt uw bestelling verstuurd. Wij streven ernaar uw bestelling zo snel mogelijk te verzenden.

  Na ontvangst van uw bestelling krijgt u van ons een bevestiging met daarin de totale kosten. Boven de € 20,- rekenen wij geen verzendkosten.

  Retourneren van het artikel is mogelijk binnen 14 werkdagen na verzending. Retourzendingen worden geaccepteerd, mits het artikel onbeschadigd en deugdelijk verpakt is en de originele factuur is bijgevoegd.

  Verdere informatie vindt u in onze Algemene Voorwaarden.

  Andere boeken van deze auteur

   

  Algemene info

  Leverbaar Ja
  ISBN 978 94 6336 122 4
  paperback
  Aantal pagina's 128
  Prijs € 19,90
  NUR 280
  juli 2021

  Genres Nieuws, Nieuws
  Omslag Anne Lammers

  Illustrator Sylvia Weve

  Recensies

  'Wat maakt het boek bijzonder? Het onconventionele onderwerp, de verfrissende vorm, het gevoel voor humor, Eykman's no-nonsense spreektalige zinnen. Een vrijpartij wordt omschreven als 'lief en lekker gedoe' en in de gevangenis wordt Villon 'ontieglijk hard gefolterd'. Weve maakte er tegendraadse illustraties bij van voluptueuze hoeren en met kleine hoofdjes en dunne enkeltjes en picasso-achtige schoonheden. Het leven van Francois Villon leest als een schelmenroman. Hij was een soort Tijl Uilenspiegel, iemand die steeds weer bewust van het rechte pad afdwaalde.'

  Joukje Akveld, Het Parool (31 juli 2021)