Lichttabletten

De bundel Lichttabletten van Jacob Groot staat op de shortlist van de Ida Gerhardt Poeziëprijs 2024! De mooiste bundel van de afgelopen twee jaar wordt beoordeeld door dichters Sasja Janssen en Tsaed Bruinja. Eerder werd de prijs gewonnen door bijvoorbeeld Marieke Lucas Rijneveld (2020) en Anne Vegter (2022). De winnaar van 2024 wordt in februari bekend gemaakt en de prijs wordt op 9 maart uitgereikt in Zutphen, waarbij een bedrag van 1.000 euro vergeven zal worden alsmede een bronzen beeltenis van Ida Gerhardt gemaakt door Herma Schellingerhoudt.

Lichttabletten verdiept zich in de radicale momenten waarop het leven ons lijkt te veranderen. De personages van Jacob Groot betreden hun ongekende nu en herbezinnen zich. In adembenemende reeksen volgen we hun taxaties en dilemma’s. Hun script schrijft een verhoor voor, alsof er sprake is van een oordeel. Ja, hun einde lijkt soms nabij, maar ze treffen het. Ook de gedichten zelf zijn lichttabletten. Je neemt ze in, en ze vormen een kuur, dat wil zeggen, het is misschien een bevlieging, maar tegelijk glanst de bevrijding.

Douwe Wilts schreef over Lichttabletten in het literaire tijdschrift Meander: ‘De poëzie van Jacob Groot biedt hoop. Hoe slecht wij de ander ook verstaan, hoezeer wij ons ook van elkaar verwijderd hebben, wij zijn met elkaarverbonden, wij vormen met ons allen één grote steen die uit elkaar is gespat; in ons allen galmt de oerknal na!’