Karel Eykman

(Rotterdam, 1936)

© Willy Slingerland

 

Nieuws

Biografie

Karel Eykman (1936-2022) begon met schrijven in de schoolkrant op het gymnasium. In 1956 ging hij theologie studeren in Utrecht, daarna was hij jeugdpredikant in Rotterdam en Amsterdam.

In 1970 kwam hij bij de IKON-televisie, waar hij bijbelverhalen voor kinderen bewerkte. Zijn eerste boek, De werksters van half vijf en andere gelijkenissen (1969), kwam hieruit voort, evenals de bekende kinderbijbel Woord voor woord.

Die bijbelverhalen werden op televisie gebracht door Aart Staartjes. Eykman en Staartjes zijn altijd bevriend gebleven en zo heeft Eykman altijd meegeschreven aan programma’s waar Staartjes in speelde of voor regisseerde. Dat was onder andere voor de Stratenmaker op-zee-show (1972), Jan J. de Bom (1979), De film van Ome Willem (1974-1990), Geef je ouders maar de schuld (1985), Sesamstraat (vanaf 1984-2022) en Het Klokhuis (1988-2022).
Veel van de liedjes die Karel Eykman voor deze programma’s schreef, zijn te vinden in de bundel Was ik zee (2014). In 2021 verscheen François Villon – dichter, boef en vagebond. 

Daarnaast heeft hij ook talloze kinderboeken geschreven, zoals De vreselijk verlegen vogelverschrikker, dat in 1975 een Zilveren Griffel won, Floortje en de Tempolino’s, Rondje Rotjeknor over zijn herinneringen aan Rotterdam en Hans en Grietje in Jimmie Jammie Bobbyland waarvan ook een musical is gemaakt. Geïnspireerd door zijn kleinkinderen schreef hij onder andere De K van Kasper en De veer van Veerle, beide prachtig geïllustreerd door Patsy Backx. Samen met Cristina Garcia Martin maakte hij het prentenboek De rode lantaarnpaal, een kleurrijk verhaal over originaliteit en anders durven zijn.

Voor tieners verscheen onder meer Liefdewerk oud papier (Vlag en Wimpel 1982), Liefdesverdriet (Gouden Griffel 1984), Sneeuwwitje en de zeven krakers en Link (gebaseerd op de gelijknamige IKON-televisieserie uit 1994).

Voor volwassenen schreef hij Het meisje met wie het nooit wat werd, een novelle die een mooi tijdsbeeld geeft van naoorlogs Rotterdam, en de dichtbundel Jaarringen, die verscheen ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag.