Joost Swarte

(Heemstede, 1947)

 

Biografie

Swarte begon zijn carrière in de jaren zeventig en hij richtte in 1971 het stripblad Modern Papier op, dat een jaar later werd opgenomen in Tante Leny Presenteert. Swarte wordt een van de grondleggers van de undergroundstrip in Nederland.

In 1973 stelt hij de uitgave Cocktail Comix samen waarin een nieuwe generatie Nederlandse tekenaars van dat moment voor een breed publiek worden gepresenteerd. Rond die tijd tekent Swarte voor het Franse stripblad Charlie Mensuel, en tussen 1972 en 1979 voor de kinderbladen Okki en Jippo. Ook maakt hij covers voor Vrij Nederland en Humo, en werkt hij mee aan het legendarische Amerikaanse stripblad Raw. In 1978 begint een serie in de kinderkrant van Vrij Nederland: Dr. Ben Cine & D.
Swarte baseerde zijn tekenstijl op de klare lijn van Hergé en ontwikkelde aan de hand hiervan een eigen herkenbaar handschrift.

Zijn boek Modern Art verschijnt nog voor de Nederlandse uitgave in een Franse, Duitse en Engelse versie. Het is zijn bekendste boek tot nu toe. In 1980 wordt de Duitse uitgave van Modern Art bekroond, behorende tot de bestverzorgende boeken van het jaar in Duitsland.

Swarte is een veelgevraagd tekenaar geworden, tekent voor bladen over de hele wereld, en is gastdocent (geweest) op academies in Amsterdam, Brussel, Barcelona, Bologna en New York. Op tentoonstellingen en in musea over de hele wereld hangt zijn werk en zijn illustraties duiken op talrijke plaatsen en in allerlei vormen op. Ook begint hij zijn eigen stripuitgeverij Oog&Blik en hij start in zijn woonplaats de Haarlemse Stripdagen, het belangrijkste Nederlandse stripfestival.

Maar Joost Swarte is niet alleen (strip)tekenaar. Samen met zangeres Fay Lovsky maakt hij de cd Jopo in Mono. Tevens is Swarte de architect van de Toneelschuur, een theatergebouw in Haarlem. Voor de Amsterdamse Woningstichting Zomers Buiten ontwierp hij 34 glas-in-loodramen die in het boek Glas en Lood zijn verzameld. Daarnaast ontwierp Swarte talloze affiches en postzegels voor een grote reeks opdrachtgevers uit binnen- en buitenland.

Joost Swarte woont en werkt in Haarlem.

Bibliografie


Prijzen

1981 Prix St-Michel van de stad Brussel voor de beste buitenlandse tekenaar 1985 Internationale Asiago-prijs voor artistieke filatelie 1985 Stripschappenning voor postzegelontwerpen 1988 Max und Moritz Preis voor Niet Zo, Maar Zo! 1988 Plano een van de Best Verzorgde Boeken van 1987 (Stichting CPNB) 1990 Stripschappenning voor Bijzondere Verdiensten 1990 van het Stripschap 1993 Tijdschriftomslag voor Nozone wint prijzen van de Art Directors Club Society for Publication Designers. 1993 Jopo in Mono een van de Best Verzorgde Boeken van 1992 (Stichting CPNB) 1995 Crumb The Record Cover Collection bekroond door CPNB 1995 Prix Jules Chéret voor het affiche van het Holland Animation Film Festival 1994 1998 Stripschapprijs 1998 voor gehele oeuvre